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The Honorable Kathryn Afzali
6808 Sarazen Drive

Middletown, Maryland 21769
Dear Dclegate Afzali:

You have asked for advice concerning the handgun qualification license (“HQL")
requirements of Chapter 427 (SB 281) of 2013, “Firearm Safety Act of 2013.” Specifically, you
have asked whether the HQL requirement is triggered when a person holds or uses a gun as part of
a supervised training or recreational activity. It is my view that it is not.'

This question has been raised by a constituent who is concerned that the law would prevent
him from taking his son or his Boy Scout group out shooting. He has been told by another individual
(not in law enforcement) that if he hands a handgun to another person to hold or shoot that person
is receiving a fircarm within the meaning of Chapter 427 and if the person does not have an HQL
both he and the other person have broken the law. If true, this would completely eliminate his
activities with his son and his Boy Scout group, as a person under the age of 21 cannot obtain an
HQL. Public Safety Article (“PS™), § 5-117.1(d)(1).

In Chow v. State, 393 Md. 431 (2006), the Court of Appeais considered whether PS § 5-
124(a), which prohibits a person who does not hoid a dealer’s license from seiling, renting,
transferring, or purchasing a reguiated firearm until 7 days following the time a firearm application
is executed by the firearm applicant, applies to a gratuitous temporary exchange or loan between two
adults who are otherwise permitted to own and obtain regulated firearms. The Court held that it did
not after iooking at the way that the term “transfer’” was used in other portions of the Regulated
Firearms Subtitle, and the statements that had been made concerning the purpose of the law, noting
that it had been used in ways that indicated a more permanent change of possession than a temporary
foan, and that statements in the legisiative history supported that conclusion. Threejudges dissented,
and would have held that a transfer had taken place based on the facts of that case. That case,
however, involved a situation where the firearm was taken completely out of the possession of the
owner, and the other party was driving around with it. The dissenting judges pointed out that they
agreed:

! Similar advice was given by Dan Friedman in a letter to the Honorable Sam Arora dated
March 12, 2013.
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that the Legislature did not intend the word ‘transfer’ to prohibit a firearm owner
from allowing a prospective purchaser, lessee, or transferee to test fire the weapon
before deciding whether to purchase, rent, or otherwise acquire possession and
contro! of i, any more than it would prevent the owner from allowing another
competent person, at a firing range, to shoot the weapon in the presence of the owner.
Those kinds of circumstances do not constitute a transfer of the weapon; to give that
kind of expansive meaning to the term would be wholly unreasonable and would
extend the term well beyond what could have possibly been intended.

Thus, it would not appcar that even the dissenting members of the Court would have interpreted the
word “transfer” to reach the activities in question.

While the Chow case involved the meaning of the term “transfer” and the issue here is the
meaning of the term “receive,” the structure of the HQL requirement makes clear that they are
equivalent parts of the same transaction. Public Safety Article, § 5-117.1(b) provides that a dealer
or other person may not “sell, rent, or transfer” a handgun unless the “purchaser, lessee, or
transferec” presents a valid HQL, while PS § 5-117.1(c) provides that a person may “purchase, rent,
or receive” a handgun only if the person has a valid HQL. As a result, it is my view that the Court
would not interpret the word “receive” more broadly than it has interpreted the word “transfer.”

Finally, whilc the Chow case involved adults and your constituent is asking about activities
involving minors, the activities in question arc cxpressly permitted by the law. Public Safety § 5-
133(d) provides that a person who is under the age of 21 years may not possess a regulated fircarm,
cxceptions are provided for:

(i) the temporary transfer or possession of a regulated firearm if the person
is:

1. under the supervision of another who is at least 21 years old and who is not
prohibited by State or federal law from possessing a firearm; and

2. acting with the permission of the parent or legal guardian of the transferee
or person in possession [or]

(iv) the temporary transfer or possession of a regulated firearm if the person

?Like the word transfer, the word “receive” is used elsewhere in the law in ways that indicate
that more than a temporary exchange is meant. Crimina!l Law § 4-302(5), (6), and (9). Morecover,
a narrow interpretation to the term “receive” would make it impossible for a person to fulfill the
firecarms orientation component of the training necessary to receive an HQL that would allow them
to receive a handgun under PS § 5-117.1(d)(3)(iii).
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is:
1. participating in markmanship training of a recognized organization; and
2. under the supervision of a qualified instructor.

PS § 5-133(d)(2). These provisions were not aliered by Chapter 427, providing further evidence that
the law was not intended to make this activity impossible.

For the above reasons, it is my view that your constituent may continue to take his son and
his Boy Scout group shooting so long as the activity fits within one of the exceptions established by
PS § 5-133(d)(2).
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